Jak ugotować ciecierzycę?

Soczewica i ciecierzyca to bardzo popularne produkty w diecie wegan. Osoby, które nie spożywają mięsa, muszą dostarczać białko z innych produktów.

Wegeterianizm i weganizm

Wśród osób niejedzących mięsa można wyróżnić wegetarian i wegan. Wegetarianie jedzą jajka i nabiał, dlatego też w czasie codziennych zakupów mogą kupować na przykład mleko i jogurty i z tych składników pozyskiwać białko. Jeśli chodzi natomiast o wegan, unikają oni wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a zatem nie jedzą nabiału ani żadnych produktów odzwierzęcych. Nie mogą pozwolić sobie na przykład na zrobienie budyniu z mleka krowiego, nie mogą pozwolić sobie na zjedzenie żółtego sera, twarogu ani jogurtu. Zamiast tego w ich diecie bardzo często goszczą rośliny strączkowe to znaczy soczewica, ciecierzyca, fasola. Niektóre osoby na samym początku miały problem jak ugotować ciecierzycę.

Jak ugotować ciecierzycę?

Rozwiązaniem jest kupowanie już ugotowanej ciecierzycy w puszkach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nauczyć się gotowania ciecierzycy. Na początku trzeba ją zamoczyć w wodzie nawet na całą noc. Dopiero później, kiedy jest już odpowiednio namoczona, można odsączyć wodę oraz ugotować ciecierzycę. Gotowanie powinno trwać nawet do dwóch godzin, aby potrawa była odpowiednio miękka. Z czym podawać ciecierzycę? Jest to idealny dodatek na przykład do ryżu, w ten sposób najczęściej spożywa się soczewicę i ciecierzycę w krajach azjatyckich. Ryż podawany z soczewicą to bardzo popularne danie na przykład na Sri Lance, oczywiście całe bogactwo tych produktów trzeba wydobyć za pomocą odpowiednich przypraw. Mieszkańcy krajów azjatyckich doskonale znają różne sekretne przepisy i przekazują je sobie z pokolenia na pokolenie.

Na przykład na Sri Lance kobiety tradycyjnie zajmują się gotowaniem, prowadzeniem domu i wychowywaniem dzieci dlatego mają sporo czasu na próby gotowania różnych potraw. Ciecierzyca może być także znakomitą przekąską pomiędzy posiłkami. Ugotowana ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, a zatem będzie doskonałą potrawą dla osób chorych na cukrzycę, a także dla osób które mają problem z poziomem insuliny. Warto bliżej przyjrzeć się roślinom strączkowymi ponieważ na pewno są one bardzo wartościowe i powinny być obecne w diecie każdego człowieka w obecnych czasach.

Soczewica i ciecierzyca pomagają walczyć z wysokim poziomem cholesterolu oraz z nadciśnieniem, a to przecież choroby cywilizacyjne, które dotykają bardzo dużą część społeczeństwa. Zatem bardzo wskazane jest ograniczenie spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych właśnie na rzecz roślin strączkowych takich jak ciecierzyca i soczewica. Rozpoczęcie przygody z roślinami strączkowymi może skończyć się bólem brzucha, ponieważ nie każdy żołądek jest do tego przyzwyczajony, wtedy warto sięgnąć po odpowiednie przyprawy, które złagodzą problemy gastrologiczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here