Jak upiec karkówkę?

Szukasz pomysłu na niedzielny obiad dla całej rodziny, a znudziły Ci się tradycyjne schabowe? A może spodziewasz się gości i nie wiesz co podać? Dzisiaj dowiesz się jak upiec karkówkę aby była smaczna i miękka. Spróbuj, a goście będą prosić o dokładkę.

Jak wybrać mięso?

Na smak nie składa się tylko sposób przyrządzenia mięsa. Aby było najlepsze musimy już w sklepie wybrać odpowiedni kawałek. W przypadku karkówki lepiej kupić dwie mniejsze niż jedną bardzo dużą, ponieważ mniejszy rozmiar świadczy, że karkówka pochodzi z młodszego zwierzęcia, a to sprawi, że po przyrządzeniu będzie bardziej krucha i delikatna.

Dodatkowo tłuszcz, którym jest przerośnięte mięso powinien mieć kolor biały lub delikatnie różowy, ponieważ żółty może świadczyć o tym, że karkówka jest już nie świeża. Warto także zwrócić uwagę czy mięso nie ma śladów nakłuć lub nie jest bardzo mokre, jeżeli zauważymy coś takiego może to znaczyć że było szprycowane wodą lub w niej moczone w celu odświeżenia i zwiększenia wagi.

Jak przygotować mięso do pieczenia?

Gdy już kupisz odpowiedni kawałek mięsa należy go umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ważne, aby nie odcinać tłuszczu, ponieważ to on chroni mięso przed wysuszeniem w piekarniku i sprawia, że po upieczeniu jest soczyste. Następnie zwiąż karczek w kilku miejscach sznurkiem (nie jest to obowiązkowe, ale jeżeli to zrobisz mięso upiecze się równo i będzie ładniej wyglądać ).

Następnie obierz i pokrój ok 6 ząbków czosnku w plasterki i naszpikuj nimi mięso ( zrób nożem nakłucie i włóż do niego plasterek czosnku). W miseczce wymieszaj dwie łyżeczki soli, dwie łyżeczki majeranku , łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę tymianku. Wszystko wymieszaj i nasmaruj mięso. Jeżeli chcesz, aby mięso było ostre możesz dodać chilli lub pieprz cayenne. Na koniec zawiń folią i włóż do lodówki.

Tak przygotowaną karkówkę zostaw minimum na 12 godzin, do nawet 48 godzin(jeżeli będzie się marynować dłużej będzie jeszcze lepsza, ponieważ mięso dokładnie przejdzie przyprawami).

Jak upiec karkówkę?

W dniu pieczenia zdejmij folię z mięsa i włóż do rękawa. Ważne, aby rękaw nie przylegał szczelnie do mięsa. Zwiąż oba jego końce, zrób dziurki w kilku miejscach rękawa i włóż tak przygotowane mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa liczy się 50 min, więc jeżeli Twoja karkówka waży ok. 2 kg powinna się piec 1 godzinę 40 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Jeżeli nie planujesz podawać mięsa od razu, możesz je zostawić w piekarniku. Wystudzone świetnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek.
Natomiast jeżeli goście już są- przetnij rękaw i pokrój karkówkę w plastry wedle uznania. Najlepiej podawać polaną sosem, który wytworzył się w rękawie podczas pieczenia. Możesz go użyć także do polania ziemniaków.

Teraz nie pozostało już nic innego jak powiedzieć ” smacznego” i słuchać pochwał na temat dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here